Koření SanusVia

Kdo miluje vaření a dobré jídlo, dobře ví, že bez kvalitního a čerstvého koření se zkrátka neobejde. Čerstvé provensálské bylinky nebo kvalitní čerstvý pepř dokáže už tak oblíbená jídla pozvednout na další úroveň. Nahlédněte spolu s námi do neuvěřitelně barvitého a voňavého světa koření, ve kterém je stále co objevovat. Budeme vašimi průvodci!

V následujícím textu se dozvíte:

  1. Lexikon koření
  2. Bylinky a historie koření
  3. Využití koření v kuchyni a domácnosti
  4. Recepty z kuchyně SanusVia
  5. Sortiment koření SanusVia

fofo pilar2

Lexikon koření

Kladete si někdy otázky jako: „Když nemám růžový pepř, můžu tam dát černý? A můžu místo celé skořice použít skořici mletou?” Věřte, že v tom nejste sami. Koření a bylinky existují v tolika různých podobách, že zvláště začínající kuchaři z toho mohou být zmatení. Otázky, se kterými se nejčastěji setkáváme při vaření, vám zodpovíme v našem lexikonu koření. Dozvíte se tam vše o jeho využití, ale i něco málo o původu - to proto, abychom pochopili, proč se využívají tak, jak to známe dnes. Dokážete rozlišit jednotlivé druhy a formy kmínu? Víte, jaké části koriandru používáme a proč jsou na něj někteří lidé citliví? A co vlastně víte o již zmiňované skořici?

V lexikonu koření se dále dočtete:

Bylinky a historie

Bylinky a koření byly vždy mocným nástrojem všech šamanů, kořenářek, ranhojičů nebo felčarů. Díky jejich síle se naši předci mohli snadněji vyléčit, ale bylinky zároveň mohly někomu i velmi ublížit. A to stále platí, dávejte si proto vždy pozor na jejich dávkování. 

Bylinky a koření dokážou člověku zlepšit náladu, uklidnit tělo i mysl a pomoci se spánkem. Podívejte se s námi do historie bylinek a koření, na způsoby, jakým byly tyto rostliny využívány a jestli si některé z těchto poznatků můžeme odnést i do moderní doby. 

Z historie bylinek a koření by vás mohlo zajímat:

Využití koření v kuchyni a domácnosti

Perfektního kuchaře nedělá to, kolik druhů koření doma má, ale to, jak ho dokáže využít a jak s ním pracuje. Naučte se, jak si z koření, které už máte doma, namíchat vlastní směsi na oblíbená jídla. Vyzkoušejte třeba vlastní chlebové koření, koření na gyros nebo tradiční vánoční perníkové koření. Uvidíte, jak se vaše perníčky rozvoní! Koření můžete používat i při pokročilejších technikách, jako je opět tak populární kvašení zeleniny. Zkuste do ní přidat grilovací koření, zázvor nebo sladkou papriku - výsledek vás ohromí. 

Koření je v kuchyni také třeba správně skladovat, protože kvůli zvýšené vlhkosti a nevhodnému umístění či obalům se v něm můžou začít tvořit hrudky. 

Věděli jste, že koření má svoje použití i mimo kuchyni? Hřebíček například můžete použít jako přírodní insekticid proti vinným muškám a kmín pomůže oddálit klíčení brambor ve spíži. 

Může vás ještě zajímat: 

 

Recepty z kuchyně SanusVia

I my rádi vaříme a rádi se s vámi podělíme o recepty, které jsme si sami vyzkoušeli. Spolu s kořením značky SanusVia můžete připravit jak klasická česká jídla, jako je třeba dokonalá sekaná, tak i zahraniční klasiky. Už jste někdy zkoušeli dělat lasagne nebo znáte jen ty z restaurace či obchodu? Uvidíte, že je to hračka a děti je budou milovat! Mezi recepty pak najdete i tipy na sezónní jídla, jako je vánoční štola, perníčky nebo zimní svařák na zahřátí

Podívejte se na nejoblíbenější recepty: 

Sortiment SanusVia

Značku SanusVia jsme vytvořili přesně proto, že koření a bylinky jsou naším velkým koníčkem. Náš příběh byl jednoduchý: Na trhu nám chybělo koření, které by bylo výjimečné nejen svou kvalitou, ale aby zároveň splňovalo přísné nároky na bio kvalitu. Krabičky, ve kterých koření dodáváme, jsme vyvinuli tak, aby se vám v kuchyni snadno používaly a rychle jste se v jejich obsahu orientovali. Na každém obalu najdete přehledné piktogramy, které vás inspirují, jak koření použít

Rozhodli jste se ve svém jídelníčku šetřit se solí? Pak oceníte, že do našich kořenících směsí žádnou sůl nepřidáváme. Pro malé strávníky máme několik kořenících směsí pro děti, které kromě soli neobsahují ani ostré koření. Uvidíte, jak jim bude chutnat! 

Další zajímavosti z našeho sortimentu: