Co víte o skořici?

Skořice je aromatické koření známé pro své sladké a hřejivé aroma. Pochází z vnitřní kůry stromu Cinnamomum verum, který je běžně nazýván jako cejlonská skořice. Domovem této rostliny je Srí Lanka neboli Cejlon, odsud právě název „cejlonská skořice“. Existují ale také jiné druhy skořice, například indonéská skořice, která pochází ze stromu Cinnamomum burmannii.

Několik zajímavých informací o skořici

  • Použití v kuchyni: Skořice je oblíbené koření, které se používá v celé řadě pokrmů a nápojů. Často se používá v pečení,Skořice ceylonská mletá dezertech, ovocných směsích, kořenících směsích a pokrmech s vánočním nádechem.
  • Léčivé vlastnosti: Skořice je známa také pro své léčivé vlastnosti. Obsahuje látky s protizánětlivými, antioxidačními a antimikrobiálními účinky. Tradičně byla používána v tradičních léčitelstvích pro podporu trávení, léčbu nachlazení, snižování horečky a zlepšení krevního oběhu.
  • Obsah živin: Skořice obsahuje mnoho užitečných živin, jako jsou vláknina, vápník, železo a mangan. Obsahuje také polyfenoly, které mají prospěšné účinky na zdraví.
  • Skořicová kůra: Skořice se získává z vnitřní kůry stromu. Když je kůra odstraněna, je usušena a zvířena do trubiček, které se nazývají "skořicové hůlky".
  • Skořice v bylinném čaji: Skořice je oblíbenou přísadou v bylinných čajích. Skořicový čaj má sladkou chuť a může pomoci uvolnit napětí a zlepšit trávení.
  • Koření a aromaterapie: Skořice se často používá v aromaterapii díky svému uklidňujícímu a povznášejícímu vlivu. Skořicový olej se používá v aromaterapeutických směsích a esenciálních olejích.

skořice zajímavosti

Doporučení pro použití: Skořici můžete použít mletou nebo jako celou hůlku. Mletá skořice je ideální pro pečení a vaření, zatímco celé hůlky se mohou používat k dochucení nápojů nebo k vaření pokrmů, které potřebují delší dobu.

Přestože je skořice všeobecně považována za bezpečné koření, doporučuje se používat ji v mírném množství, zejména pro těhotné ženy a osoby s citlivým zažívacím systémem. Při užívání skořice jako doplňku stravy nebo v jakékoliv formě léčby se vždy poraďte s lékařem nebo odborníkem na výživu, aby bylo zajištěno, že je vhodné pro vaše potřeby a zdravotní stav.