SanusVia nejlepší hned měkké perníčky

I když budete péct na poslední chvíli, nevadí, protože tyto perníčky jsou měkké hned po upečení a nemusí se nechávat odležet.

Na těsto budeme potřebovat:
5 lžic rozpuštěného medu
100 g rozpuštěného másla
2 vejce
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
2 kávové lžičky bio koření do perníku
1 lžičku bio mleté ceylonské skořice
1 lžičku sody a 1/4 prášku do perníku

p1_-(3)_optimized

 

 

 

 

 

 

 

 

 Jak na to:

V menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy rozpuštěné máslo (ne horké), vajíčka a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také).
Ve větší míse si smícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou (případně i práškem do perníku), cukr, kakao, koření a skořici. Misku s tekutými surovinami přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto.
Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin odpočívat v lednici. Poté necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 3-4 mm silnou a vykrajujeme tvary, které se nám líbí.

Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5-10 minut, dle trouby. Pozor, perníčky nesmíme přesušit do tvrda.

Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a necháme vychladnout.

Připravíme si polevu z půlky bílku, 1 lžíce citronové šťávy a postupně proséváme a přimícháváme moučkový cukr, třeme lžící v misce dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala. Můžeme vyzkoušet na jednom perníčku, případně můžeme dodat více cukru, pokud je moc řídká, nebo naopak citronovou šťávu, pokud je příliš hustá. Skladuju je v plechové krabičce a v chladu.