Zelené bylinky na talíři, které musíte vyzkoušet

Proč přidávat zelené bylinky do jídel

Zelené bylinky a koření jsou od nepaměti považovány za nezbytnou součást kuchyní po celém světě. Nejenže dodávají jídlům jedinečnou chuť a vůni, ale také se pyšní řadou zdravotních benefitů. V tomto článku se podíváme na několik nejoblíbenějších zelených bylinek a koření a na to, jak je můžeme využít v kuchyni.

Jaké jsou nejoblíbenější bylinky

Libeček - je aromatická rostlina, která se často používá v kuchyni a v lidovém léčitelství. Jeho silná, poněkud sladká chuť připomínající celer, je vhodná pro obohacení polévek, omáček a marinád. Kromě kulinářských použití má libeček také řadu zdravotních přínosů, například podporuje trávení a má diuretické účinky.
Při používání libečku v kuchyni je dobré začít s malým množstvím, protože jeho chuť je velmi intenzivní. Čerstvé listy můžete přidat do salátů nebo je použít pro dochucení polévek a omáček. Sušený libeček je skvělý na přípravu domácích kořenících směsí nebo jako přísada do marinád. Kořen libečku se také dá použít, obvykle se suší a používá na ochucení nebo jako součást bylinných čajů.
V lidovém léčitelství je libeček ceněn pro své možné zdravotní přínosy, včetně podpory trávení a úlevy od plynatosti. 

Petržel Petržel je jedna z nejrozšířenějších bylinek používaných v kuchyních po celém světě, přičemž se cení nejen pro svou výraznou chuť, ale i pro množství zdravotních benefitů, které nabízí. Petržel se používá čerstvá i sušená, přidává se do salátů, omáček, polévek a marinád, aby dodala jídlu svěžest a barvu. Může být také součástí bylinkových másel nebo olejů, kde její chuť pomáhá vytvářet jedinečné ochucení. 

Kromě kulinářského využití je petržel známá i svými zdravotními přínosy. Je bohatá na vitamíny A, C a K, a obsahuje i důležité minerály, jako je železo a fosfor. Lidé ji často používají pro její diuretické vlastnosti, které mohou pomáhat při detoxikaci těla. Ať už je použita čerstvá, sušená nebo jako součást bylinných doplňků, petržel může přispět k zlepšení celkového zdraví a vitality.

web banner (3)

Medvědí česnek - Medvědí česnek je cenná jarní bylina, která roste především v listnatých lesích Evropy a Asie. Je ceněn především pro své aromatické listy, které mají charakteristickou česnekovou vůni a chuť, ačkoliv jsou méně ostré než běžný kuchyňský česnek. Tato rostlina se využívá nejen v kulinářství, ale také v lidovém léčitelství pro své příznivé účinky na lidské zdraví.

V kuchyni je medvědí česnek výborný do salátů, omáček, polévek nebo jako koření do masových a vegetariánských pokrmů. Dá se z něj připravit pesto, máslo či dokonce medvědí česnekový olej. Nebo také vyzkoušejte oblíbené slané tyčinky právě s medvědím česnek.
Při sběru této rostliny v přírodě je však třeba být opatrný, aby nedošlo k záměně s jinými podobnými rostlinami, jako je například konvalinka, která je jedovatá.

Medvědí česnek je obzvláště ceněn pro své detoxikační a antibakteriální vlastnosti. Díky vysokému obsahu vitamínu C, železa a dalších minerálů podporuje imunitní systém, pomáhá při jarní únavě a čistí krev. Lidé ho tradičně používají k léčbě různých zažívacích problémů, vysokého krevního tlaku a k prevenci aterosklerózy.

Pažitka - Tato rostlina je ceněna pro své tenké, trubkovité listy, které mají jemnou cibulovou chuť s mírně pikantním nádechem. Pažitka je populární v mnoha kuchyních po celém světě, kde se používá jako koření nebo dekorace pro různé pokrmy, od salátů a polévek po omáčky.

Pažitka je nejen chutná, ale také velmi užitečná pro zdraví. Je bohatá na vitamíny, zejména na vitamín C a K, a na minerální látky jako je draslík, vápník a železo.

Tymián - je oblíbená bylinka, která se používá v mnoha kuchyních po celém světě díky své výrazné vůni a chuti. Používá se čerstvý i sušený, ačkoli čerstvý tymián má obvykle intenzivnější aroma. Tato bylinka je vynikající pro přípravu marinád, omáček, polévek, pečených mas a zeleniny. Díky svému silnému aroma je ideální pro dlouhodobě vařená jídla, kde má čas uvolňovat své látky a prohlubovat chuť pokrmu.
Při použití čerstvého tymiánu je dobré odstranit listy z tvrdých stonků, pokud nejsou příliš měkké. Stonky lze v některých případech použít v celku při přípravě vývarů nebo omáček, kde se po uvaření odstraní. Sušený tymián je intenzivnější, a proto by měl být používán opatrněji. Doporučuje se přidávat ho postupně a ochutnávat, aby pokrm nebyl příliš aromatický.

Tymián má také řadu zdravotních přínosů, proto je jeho využití v léčitelství i kuchyni opravdu široké.

 Tipy na závěr

Zelené bylinky a koření tedy nejenže obohacují naše jídlo o jedinečné chutě a vůně, ale také přispívají k našemu zdraví. Ať už je používáte čerstvé nebo sušené, můžou proměnit i ten nejjednodušší pokrm v kulinářský zážitek. Zkuste experimentovat s různými kombinacemi a objevte nové chutě, které oživí vaření a přinesou radost z každého sousta.


Při používání těchto bylinek v kuchyni je důležité pamatovat na to, že čerstvé bylinky mají obvykle jemnější chuť než ty sušené. To znamená, že je můžeme přidávat do pokrmů většinou až na konci vaření, aby si zachovaly svou charakteristickou chuť a aroma. Některé bylinky, jako je například rozmarýn, však vydrží delší tepelnou úpravu a jejich chuť se tak může ještě prohloubit.