Nečekané způsoby využití koření v kuchyni a domácnosti

Fantazie, odvaha a koření. Tři základní ingredience, které potřebuje každý kuchař. Dokonce i úplný začátečník. Koření má v kuchyni nespočet využití. Nebojte se kombinovat a objevovat nové chutě a vůně. Ukážeme vám, jak si namíchat vlastní směsi pro ochucení některých běžných jídel. Dozvíte se také, jak koření využít v domácnosti při boji se škůdci nebo plísněmi.

Domácí koření: Jak si namíchat vlastní kořenící směsi

Koření na maso

Základem šťavnatého steaku nebo masové pečínky je kvalita masa, umění správné přípravy a samozřejmě koření. Připravte si třeba jednoduchou směs koření na gril. Na základní grilovací směs budete potřebovat vždy jednu čajovou lžičku následujících surovin – sušený česnek, sladká nebo pálivá paprika, černý či kajenský pepř, kmín, tymián, oregano a kari. Přidáním granulované cibule navíc dosáhnete lahodné nasládlé příchuti. Nezapomeňte také na přípravu grilu. Přečtěte si naše desatero pro grilování, aby vaše zahradní párty neskončila fiaskem. 

Na zvěřinu nebo skopové se skvěle hodí divoké koření. Je ideální na pečeného králíka, ale klidně i na drůbež nebo hovězí. Pokud vás neláká divočina na talíři, hledejte inspiraci ve středomoří a vyzkoušejte lahodný řecký Gyros. Rychlý a oblíbený pokrm z masa, pšeničných placek a omáčky tzatziki, zvládnete uvařit i doma. Na přípravu vlastní směsi koření na gyros využijete naše bio koření jako je zázvor, cibule, bazalka a další zajímavé suroviny v bio kvalitě, které najdete v receptu na gyros na našem blogu.

Chcete mít jistotu, že vše dopadne dobře? Vyzkoušejte již hotové směsi bio koření od SanusVia na drůbeží či hovězí maso, gyros nebo na grilování.

jak si namíchat grilovací koření

Koření na pečení

Není nad krajíc čerstvého chleba s máslem, džemem a k tomu šálek kávy. Vyrobit si vlastní chlebové koření také není žádná věda. Stačí vám k tomu kmín, anýz, fenykl a koriandr. Odvážlivci mohou přihodit ještě kardamom, černuchu nebo smaženou cibulku.

Typickou směsí koření, která by u vás doma neměla chybět, je sladká směs na přípravu perníčků.

Přečtěte si na našem blogu, jak si namíchat perníkové koření a nebojte se do něj přisypat i trochu kakaa. Vůně vašich perníčků se bude linout až k sousedům a získají krásnou hnědou barvu. Perníkové koření využijete nejen na pečení. Provoní i ovesnou kaši, těsto na palačinky nebo některé asijské pokrmy a nápoje (např. masala chai).

Kvašená zelenina – vitaminová bomba plná chutí

Fermentovaná neboli kvašená zelenina, kde působí bakterie mléčného kvašení, je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů a vlákniny. Zkuste si připravit domácí pickles, kvašené zelí nebo třeba kimchi. Vystačíte si jen s několika druhy našeho bio koření jako je sůl, kmín, kopr, bobkový list a jalovec. Zapojte představivost a bez okolků přidejte pikantní chilli nebo zázvor. Zelenina tím získá říz.

Jaké koření se hodí do kvašené zeleniny

Nebojte se zkoušet bláznivé kombinace

Dejte dohromady vše, co vám příjemně voní a testujte, experimentujte, zkoušejte různé poměry. Když do jídla vložíte kus sebe a své kulinářské duše, o to více vám bude chutnat.

Zahoďte chemii. Koření funguje i jako repelent a fungicid

Ekologické a šetrné zbraně proti škůdcům a plísním máte přímo doma v šuplíku nebo poličce s kořením. Vyzrajte na nezvané hosty a vyzkoušejte naše tipy:

  • Hřebíček jako přírodní repelent proti octomilkám nebo šatním molům. Nasypte ho do malých pytlíčků nebo misek a dejte všude, kde se škůdci vyskytují.
  • Levandule, skořice a bobkový list na potravinové moly – strategicky rozmístěte ve špajzu kousky těchto koření a moli si zaručeně budou držet odstup.
  • Kmín proti klíčení brambor ve spíži – dejte k bramborám pytlík s kmínem a prodloužíte jejich trvanlivost.
  • Máta proti myším –  nasypte mátu na místa, kudy chodí myšky do domu. Hlodavci si rozmyslí, zda k vám ještě někdy vstoupí.
  • Rozmarýn proti komárům – přírodní repelent vyrobíte z litru vroucí vody a hrnku rozmarýnu. Vychladlý výluh nalijete do rozprašovače a bzučivý hmyz vám dá pokoj.
  • Skořice na plísně a houby – vyrobte si přírodní fungicid pro venkovní i pokojové rostliny. Smíchejte 15 g mleté skořice s 1 litrem vody a nechte louhovat aspoň 12 hodin. Nalijte roztok do rozprašovače a postříkejte napadené rostliny. Skořici můžete i přímo zapracovat do substrátu pokojových rostlin a předejít tak plísním. Skořice funguje také jako účinný odpuzovač mravenců.
  • Mleté hořčičné semínko na oder ve sklenicích od okurek – smíchejte čajovou lžičku mletého hořčičného semínka s vodou a vzniklou směs nalijte do zapáchající sklenice. Nechte působit ideálně přes noc.
  • Skořice, hřebíček a bobkový list na rybenky – mrštná maličká stvoření, kterých se nelze zbavit. Vyrobte si plátěný pytlík se směsí koření a položte ho k podlahovým lištám.
  • Kajenský pepř na mšice – smíchejte lžičku pepře s vodou, protřepejte a postříkejte směsí listy rostlin a půdu kolem nich.

Jak skladovat koření, aby zůstalo čerstvé

Koření je to nejcennější pro dochucení vašich pokrmů, věnujte mu proto náležitou péči. Pokud ho koupíte v papírovém sáčku, je nutné jej přesypat do dobře uzavíratelného obalu nebo nádoby. Nesprávným skladováním brzy ztrácí svou vůni a vlivem vlhkosti může dojít k hrudkovatění a celkovému snížení kvality koření. Je také vhodné ho skladovat odděleně od dalších aromatických surovin, protože snadno přijímá pachy jiných potravin.

Krabičky koření SanusVia mají patentované praktické balení s násypkou. V našich krabičkách je koření v nejlepších podmínkách. Už nikdy se vám při vaření nestane, že vám ujede ruka. S lehkostí lze z krabičky odsypávat i malé dávky o velikosti špetky.

Jak skladovat koření

Mohlo by vás ještě zajímat: