Desatero pro grilování

Grilování je kulinářská technika, která při dodržení správného postupu zaručí nejen skvělou chuť, ale i zdravotní benefity. Abyste si čas při přípravě pokrmů s rodinnou a přáteli užili naplno, držte se našich rad, jak správně grilovat.

Desatero pro zdravé a chutné grilování

1. Kvalitní gril

Pořiďte si opravdu spolehlivý a kvalitní gril. Vybírat si můžete mezi plynovým, elektrickým nebo klasickým grilem na dřevěné uhlí. Na zahradní grilování je asi nejlepší gril na dřevěné uhlí. Pokud nemáte zahradu, ale máte terasu nebo balkón, můžete použít elektrický gril. Manipulace s otevřeným ohněm není v domě povolena, ale na elektrickém grilu si připravíte stejně výtečné pochoutky.

2. Výběr masa

Ke grilování je vhodné použít kvalitní vepřové maso, protože je díky vyššímu obsahu tuku šťavnatější. Sušší drůbeží maso je vhodné naložit nebo před grilováním potřít olejem ochuceným kořením. Maso předem nařízneme na okrajích, aby se plátky nezkroutily. Ti zkušenější se mohou pustit do grilování steaků z hovězího. Příprava steaku je testem vašich kulinářských schopností.

3. Marinování

Marinování je nakládání masa do nálevů. Maso se do marinády nakládá tak, aby v ní bylo celé ponořené. Rozhodně neplatí pravidlo, čím déle tím lépe. Rybám a mořským plodům stačí desítky minut, kuřecímu masu pár hodin a nejdéle se v marinádě nechává vepřové a hovězí, aby chuť vstřebalo. Pokud nechcete, aby se maso připalovalo, nepoužívejte marinády s obsahem cukru. V tomto případě se bavíme o marinádách kupovaných. Doporučujeme si připravit marinádu doma. Stačí vám na to jen kvalitní olej a vybrané koření či bylinky podle chuti. Případně můžete přidat trochu piva či vína.

4. Příprava na grilování

Suroviny si připravte dostatečně včas. Maso by se mělo vyndat z lednice dostatečně dlouhou dobu před grilováním, aby dosáhlo pokojové teploty. Chuť masa se rozloží a tak lépe vynikne. Doba přípravy se tím také zkrátí. Maso před přípravou na grilu neomývejte pod vodou, zbytečně ztrácí svou barvu a chuť. Raději ho otřete ubrouskem nebo utěrkou.

5. Čištění grilu

Dostatek času bychom také měli věnovat čištění grilu. Nejdříve z grilovacího roštu odstraňte papírovou utěrkou všechny hrubé zbytky pokrmů. Tím se zkrátí se tak doba vypalování. Proces vypalování grilovacího roštu trvá dle stupně znečištění asi 10 minut. Poté okartáčujeme ještě horký rošt pomocí grilovacího kartáče. Aby se maso nepřipékalo k roštu, předem ho potřete olejem. U plynových grilů vypálíme před grilováním grilovací rošty, aby nevznikal žádný kouř. Elektrický gril vyčistíme tak, že nastavíme regulátor na vysoký stupeň a uzavřeme.

6. Roztápění

Ohniště pod grilem je třeba roztopit alespoň 25 minut předem. Na palivový rošt vložíme 2 až 3 kostky na podpalování a zapálíme je. Potom vsypeme horké brikety na palivový rošt. Do ohniště by neměl odkapávat tuk, aby nevznikaly škodlivé látky. Dobře rozpálený gril na dřevěné uhlí se pozná tak, že maso při kontaktu s roštem zasyčí. Bílkoviny se srazí, maso se zatáhne a šťáva nevytéká ven.

7. Správné náčiní

Grilovat můžeme na roštu, na jehle nebo na alobalové fólii. Grilování na roštu je vhodné především pro větší tenké plátky masa a ryby. Na jehle například grilujeme neporcovanou drůbež, selátko nebo vepřovou kýtu. Ke grilování v alobalu se hodí menší kousky masa, které by jinak roštem propadly. K obracení masa používejte raději kleště než vidličku, aby šťáva nevytekla. Jednak se připravíte o to nejlepší z masa, za druhé jsou látky uvolňované z přepalovaného tuku škodlivé. Ryby se grilují celé, používají se na ně speciální košíky, aby se jemné maso ryb nerozpadlo.

8. Tepelná úprava

Zkrácení doby grilování a snížení teploty jednoznačně prospívá chuti masa i vašemu zdraví. Grilované maso solíme až před dokončením. Nepouští tolik šťávy a je dříve upečené. K solení používáme hrubou mořskou sůl s většími krystaly – na povrchu masa se lépe rozpustí. Hlavní zásadou je, že grilujeme v žáru, nikoliv v ohni!

9. Bezmasé varianty

Kromě masa lze grilovat zeleninu i ovoce. Když vyberete ty správné druhy, úspěch bude zaručen. Doporučujeme např. lilek, cuketu, papriku, kukuřici, brambory nebo v poslední době velmi oblíbený chřest se špetkou čerstvě namletého pepře? Z ovoce jednoznačně vyzkoušejte broskev, ananas nebo fíky.

10. Omáčky a dipy

K dochucení masa na grilu slouží omáčky nebo dipy. Použít se mohou různé druhy. Při jejich přípravě se fantazii meze nekladou. Právě díky zajímavých chutí omáček nám grilování nemůže nikdy zevšednět. Co takhle vyzkoušet tradiční řecké tzatziki nebo do bílého poctivého jogurtu přidat koření s česnekem a bylinkami?

 

grilovací koření