Jak na výborný svařák

Jak připravit svařené vínoSvařák je skvělý nápoj z vína, který vás krásně zahřeje během zimních dnů. Krásně voní hřebíčkem, skořicí a badyánem. Jde o nápoj, který neodmyslitelně patří k podzimu i zimě.

Své obdivovatele měl již ve starověkém Římě a recept na svařák najdete i v jedné z úplně prvních anglicky psaných kuchařek, The Forme of Cury zhruba z roku 1390, jako nápoj zvaný Ypocras (Hippocras). Jméno má sice po Hippokratovi, mnohem spíš než o medicínu jde ale o odkaz na tzv. manica Hippocrati, Hippokratův rukáv, plátěný sáček, přes který se scedí byliny.

Kromě klasického červeného svařeného vína je možné se setkat i se „svařákem“ bílým nebo růžovým. Každé z nich má své specifické vlastnosti – bílé víno bývá silnější a sladší, růžové zase ovocnější. Svařené víno lze opravdu vyrobit z jakéhokoliv druhu vína. Přidáním pomerančového džusu lze získat jednu z variant punče. Samozřejmě zde platí pravidlo, čím lepší víno, tím lepší svařák.

Jak připravit svařák z červeného vína (pro 2 osoby)

  • 0,5 l červeného vína
  • 1/4 jablíčka
  • 1/2 pomeranče
  • 2 celé ceylonské bio skořice
  • 1 lžička bio hřebíčku
  • 4 hvězdičky bio badyánu
  • 2 lžíce krupicového cukru

Postup přípravy červeného svařáku

  1. Do kastrůlku dáme na nejnižší plamen vařit půl litru červeného vína.
  2. Přidejte koření
  3. Ovoce pořádně omyjeme.
  4. Půlku pomeranče nakrájíme na kolečka, ty pak na čtvrtiny.
  5. Čtvrtku jablíčka nakrájíme na malé plátky.
  6. Přidáme dvě lžíce cukru. Množství cukru můžete upravit podle toho, jak sladký svařák máte rádi.
  7. Svařák necháme pomalu přijít k bodu varu. Až z něj začne jít teplo a bude se tvořit mírná pěna na hladině, stáhneme ho z plotny
  8. Nezapomeňte na to, že víno by se nemělo dlouho vařit! Stačí ho jen pořádně ohřát.

Jak připravit svařák z bílého vína (pro 2 osoby):

  • 0,5 l bílého vína
  • 1/4 jablíčka
  • 1 a půl pomeranče
  • 2 celé ceylonské bio skořice
  • 1 lžička bio hřebíčku
  • 4 hvězdičky bio badyánu
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička medu

Postup přípravy bílého svařáku

  1. Do kastrůlku dáme půl litru bílého vína.
  2. Přidáme dvě lžíce cukru. Množství cukru můžete upravit podle toho, jak sladký svařák máte rádi.
  3. Přidejte koření – dvě celé skořice, lžičku hřebíčku a čtyři badyány.
  4. Pořádně omyjeme ovoce.
  5. Z jednoho pomeranče vymačkáme šťávu. Tu přidáme do kastrůlku.
  6. Půlku pomeranče nakrájíme na kolečka, tak pak na čtvrtiny.
  7. Čtvrtku jablíčka nakrájíme na malé plátky.
  8. Svařák necháme pomalu přijít k bodu varu. Až z něj začne jít teplo a bude se tvořit mírná pěna na hladině, stáhneme ho z plotny.
  9. Nezapomeňte na to, že víno by se nemělo dlouho vařit! Stačí ho jen pořádně ohřát.

Tip: Do hrníčku přidejte lžičku medu. Dodá svařáku krásnou vůni i chuť.

Přejeme pohodové zimní večery :-)