Kurkuma a její vliv na naše zdraví

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Obsahuje asi 5 % éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Používá se v kari koření; hojně se využívá v pákistánské, indické, perské a thajské kuchyni.

Kurkuma se používá též jako barvivo do potravin, kurkumin. Například se používá jako barvivo do bezvaječných těstovin, polévek, rýže atd. pro dosažení žluté barvy. Zvyšuje též trvanlivost potravin. Oddenky kurkumy se několik hodin vaří a poté jsou sušeny a následně pomlety na sytě žlutý prášek. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť. Přínosy pro zdraví spočívají ve vysoké koncentraci antioxidantů polyfenolů, zvaných kurkuminoidy. Tři čtvrtiny z nich jsou ve formě kurkuminu, ovšem medicínské extrakty jsou tak koncentrované, že poskytují přinejmenším z 95 % čistý kurkumin.

Kurkuma je používána proti zánětům, k podpoře léčby kožních problémů, k posílení imunitní funkce jater a také k podpoře hubnutí. Všechna tato využití mají pevnou vědeckou základnu.

bio kurkuma mletá

A jaké jsou účinky kurkumy?

Aby náš trávící systém a játra správně fungovaly, je možné užívat kurkumu spolu s černým pepřem. Kurkuma podporuje správnou tvorbu žluči a tím usnadňuje přirozené trávení. Zajímavý článek, jak na přirozené trávení, si můžete přečíst v magazínu Serafinbyliny SK.

Kurkuma také napomáhá udržovat normální stav kloubů, pozitivně ovlivňuje jejich pohyblivost, pevnost chrupavek a tkání. Kurkuma je skvělá také pro naše kosti. Tyto a další účinky však dokáže zajistit jen dostatečně vysoké množství kurkumy, které se podávají v pravidelných dávkách po dobu několika týdnů. Je možné taky používat kvalitní doplňky stravy (např. v kapslích, v tekuté formě), které se velmi dobře vstřebávají.

Kapsle obsahující kurkumin, resveratrol a kvercetin jsou skvělým prostředkem s vysokou dávkou antioxidantů. Jsou posilou v ochraně před působením volných radikálů v těle, a navíc preventivně tím chrání sílu naší imunity.

Pro udržení duševní rovnováhy a zároveň pro správnou funkci oběhového systému a zdravou činnosti srdce je vhodné užívat kurkumu denně. Můžete zařazovat kurkumu do jídla, syrovou, sušenou nebo ve formě kvalitních tablet.

Pro správné fungování naší imunity můžeme užívat kurkumu pravidelně. Doporučená dávka je asi jedna čajová lžička na dospělého člověka. K těmto účelům se proto dobře hodí kurkuma v podobě koření, kterou lze přidávat do jídel, polévek i pít ve formě čajů.

Kurkuma je také skvělá pro naši pokožku a pleť. Použití kurkumy například ve formě kurkumového mléka s kořením pročistí naši pleť zevnitř i zvenku. Kurkuma se v Indii používá také při přípravě domácí pleťové masky na mastnou problematickou pleť. 

Vedle pozitivních účinků kurkumy se odborníci zabývají i další klíčovou otázkou, a to, jak ji nejlépe užívat. Zásadním problémem konzumace kurkumy ve stravě totiž je, že se do krevního oběhu vstřebá pouze 1 % obsaženého kurkuminu. Je to dáno tím, že kurkumin není rozpustný ve vodě.

Jak kurkumu užívat, aby se do těla vstřebalo maximum účinných látek?

Přidejte pepř - jednou z nejsnazších cest, jak podpořit vstřebávání kurkuminu, je kombinovat ho s něčím, co zabrání jeho trávení skrze střevní stěny. Za výborného pomocníka lze v tomto směru považovat pepř. Bílá, černá a dlouhá zrnka pepře obsahují unikátní alkaloid zvaný piperin, který brání vstřebávání kurkuminu skrze střevní stěny. To může zvýšit jeho absorpci do oběhu až o 2000 % (40násobné zvýšení). Pokud máte pepř rádi a hojně ho do kari přidáváte, prospěje vašemu jídlu nejen svou chutí.

christina-rumpf-4rsFGCgo45g-unsplash (1)

Olej - jelikož je kurkumin rozpustný v tucích, lze jeho vstřebání do krevního oběhu podpořit přidáním oleje. Zkuste smíchat 1 polévkovou lžíci čerstvě nadrcené kurkumy, 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 1 polévkovou lžíci čerstvě namletého pepře a použijte směs do polévky, při dušení masa, do kari a dalších pokrmů.

Použití kurkumového prášku - pokud používáte kurkumu v prášku, ujistěte se, že je co nejčerstvější. Vyhoďte kořenku se starou kurkumou, která už ztratila barvu nebo aroma, a kupujte si častěji menší množství. Skladujte ji v dóze bez přístupu vzduchu, na chladném a suchém místě, z dosahu slunečních paprsků.

Bylinné čaje - v ajurvédské medicíně je kurkuma často předepisována v dávce dvou zarovnaných čajových lžiček prášku zamíchaných s kokosovým mlékem a podávaných dvakrát denně. Existuje také mnoho bylinných čajů kombinujících kurkumu s dalšími bylinnými přísadami, které mají doplňkový nebo podporující účinek na metabolismus.

 

Tipy na užívání a použití kurkumy

Posilující čaj z kurkumy a zázvoru

  • 1 litr čisté vody
  • 15 slabých plátků čerstvě nařezaného zázvoru
  • 5 plátků čerstvého kořene kurkumy nebo 1,5 lžičky sušené mleté bio kurkumy

Vložte všechny ingredience do hrnce a vařte 15 minut. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Po vychladnutí slijte. Můžete dosladit medem.

Maska na pleť z kurkumy

Kurkuma je známá pro své protizánětlivé a antibiotické účinky, bojuje proti akné, zmírňuje zánětlivé procesy probíhající v pokožce, ale pomáhá i odstraňovat pigmentové skvrny na obličeji. Proto je velmi oblíbenou přísadou i v pleťových maskách.
Jako základ masky smíchejte 1/2 čajové lžičky sušené mleté bio kurkumy a 1 polévkovou lžíci šťávy z čerstvého citronu. Pokud je směs příliš hustá, přidejte pár kapek vody. Masku nechte na pleti působit 15 - 20 minut a následně opláchněte vlažnou vodou.

Pokud řešíte problémy s pletí, můžete do masky přidat některou z těchto ingrediencí:

  • med - pro pleť trpící na akné
  • bílý jogurt - na mastnou pleť
  • jíl - na pleť s nedokonalostmi
  • avokádo - na suchou pleť

A víte, jaká je úplně nejúčinnější maska z kurkumy? Doporučuje smíchat 1 lžičku mleté bio kurkumy, 2 lžíce mouky nebo kukuřičného škrobu, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 lžičku medu a dát na 15-20 minut do lednice, aby byla konzistence tužší. Naneste na obličej, nechte působit 15 minut a smyjte vlažnou vodou.

osha-key-wCml4tvK-Yg-unsplash (2)

 

Zlaté mléko

Vhodný nápoj při problémy s nachlazením, jenž je na rozdíl od zázvorového čaje jemnější, a tedy vhodný i pro děti.

Zahřejte mléko v hrnci spolu s kořením, máslem a krátce povařte. Přeceďte mléko do sklenice a jakmile trochu zchladne, přidejte i med.