SanusVia zeleninová polévka

Lahodný mix zeleniny, kterou vždy najdete doma. Přidáním správného koření získáte neobyčejné jídlo.

zeleninová polévka

        Budeme potřebovat: 

  • 1.5l zeleninového vývaru
  • 150g kvalitní slaniny   
  • 1ks cibule
  • 1ks velká mrkev
  • čtvrtka celeru
  • polovina hlávkového zelí
  • 1ks menší cukety
  • 10ks cherry rajčátek
  1. Nejprve si nakrájíme na malé kostky cca 150 g slaniny, vložíme do hrnce a za občasného promíchání na středním plameni restujeme. Nakrájíme 1 cibuli najemno, přidáme do hrnce ke slanině a necháme zesklovatět.
  2. Mezitím si omyjeme a očistíme 1 velkou mrkev, čtvrt celeru a půl malého zelí. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, celer a zelí na nudličky. K lehce orestované slanině a cibuli přidáme 2 lžíce másla, nakrájenou mrkev, zelí a celer. Promícháme a opékáme na středním plameni cca 7 minut, aby zelenina lehce změkla.
  3. Mezitím si připravíme 120 g rajčatového protlaku, nakrájíme cuketu na kostky a 10 cherry rajčat na čtvrtky, 1 stroužek česneku nadrobno. Do hrnce přidáme připravený protlak, cuketu, česnek a opět zarestujeme. Velmi lehce osolíme, opepříme a také okořeníme oreganem a směsí koření Čubrica značky SanusVia . Obsah hrnce zalijeme vývarem, promícháme a přivedeme k varu. Přiklopíme, stáhneme plamen na minimum a necháme probublávat cca 7 minut.
  4. Cca 2 minuty před koncem vaření přidáme propláchnuté bílé fazole (buď předem uvařené nebo 1 plechovka), nakrájená rajčata a nasekanou zelenou bylinku. Promícháme, přiklopíme a necháme ještě cca 2 minuty probublávat. Hotovou polévku ochutnáme a případně dochutíme, zelenina by měla být na skus, tedy ne tvrdá, ale ani rozvařená. Hotovou polévku servírujeme se zvlášť uvařenými těstovinami a ozdobíme nakrájenou jarní cibulkou a zelenou bylinkou.