SanusVia Ovečkové sušenky

Rychlé a chutné sušenky. Při jejich přípravě vám můžou pomoci i děti, které budou mít z výsledku velkou radost.

ovečkové sušenky

Budeme potřebovat:

210g hladká mouka
140g máslo
70g cukr moučka
2ks žloutky
malá čajová lžička Citrónová kůra mletá BIO
1 lžíce rumu nebo medoviny
1 lžíce kakao holandského typu

 


Jak postupovat:

1. Do mísy si odvážíme mouku, cukr, rum, 2 žloutky a studené máslo přímo z lednice, nakrájené na kostky, a citronovou kůru.
2. Buď vše necháme spojit krátce v robotu nebo nejprve konečky prstů začneme spojovat ingredience, jako bychom tvořili drobenku, poté rychle spojíme v těsto. Na prkénko či vál vždy dáme kus těsta a po částech po něm přejíždíme směrem od sebe hranou ruky. Suroviny budou tak správně propojeny a sušenky úžasně křehké. Vzniklé pláty opět dáme rychle dohromady v těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň dvě hodiny v lednici, ideálně přes noc.
3. Po odpočinutí těsta v lednici jej necháme pár minut na vále. Odkrojíme si asi čtvrtinu těsta, kterou lehce rozválíme, posypeme kakaem holandského typu, zabalíme a krátce prohněteme, aby se těsto obarvilo na hnědo. Ze světlé části těsta tvoříme malé kuličky (cca 1 cm v průměru?) a skládáme na plech vyložený pečicím papírem do tvaru těla ovečky. Z kakaové části tvoříme hlavu, nohy, uši a případně ocásek. Vše jemně přitiskneme k sobě.
4. Sušenky ve tvaru oveček poté pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme je z trouby a necháme dojít na plechu na lince. Vychladlé velikonoční sušenky naskládáme do krabičky a skladujeme v lednici.