SanusVia Tipy na velikonoční pečení

Perníkové koření

Ať už pečete perníčky na Vánoce, Velikonoce nebo jen tak pro radost, perníkové koření je nezbytnou součástí každé kuchyně.

Koření pro přípravu perníku můžete zakoupit v obchodě, ale domácí výrobu si můžete přizpůsobit svým chuťovým preferencím.

Každá směs je trochu odlišná, ať už jste ji koupili v obchodě nebo namíchali podle rodinné receptury.
Ve směsích, které jsou často tajemstvím každého z výrobců, jej většinou doplňuje hřebíček, skořice, anýz, nové koření, badyán, fenykl, kardamom, muškátový oříšek nebo květ.

Výběr koření pak záleží i na vašich preferencích. Doporučujeme zkoušet různé druhy a pak doladit výběr.

Pokud chcete být originální, můžete přidat například chemicky neošetřenou citronovou nebo pomerančovou kůru, koriandr, lusk vanilky, chilli, kakao nebo i špetku pepře.

Poměry koření by však měly být vyvážené, aby se jednotlivé chutě vzájemně doplňovaly a žádná nepřevažovala nad ostatními. Až na skořici, které se obvykle přidává nejvíce, protože hraje v perníkovém koření klíčovou roli.

Pokud nechcete experimentovat, a hledáte vyváženou směs koření vyzkoušejte tu naši. Smíchali jsme badyán, citrónovou kůru, anýz, fenykl, hřebíček, nové koření a samozřejmě ceylonskou skořici v dokonalém poměru tak, aby vaše perníkové tvoření bylo co nejlepší.

 

perníkové koření

Použití perníkového koření v domácnosti

Když chcete dokonalou směs pro pečení perníku na plechu, vánočních nebo velikonočních perníčků, sušenek nebo čajového pečiva, perníkové koření je tou nejlepší volbou. Tato směs koření se skvěle hodí také do domácích povidel, povidlové omáčky, při pomalém pečení masa nebo pro obohacení některých asijských receptů.

Tato voňavá směs může zlepšit chuť zdravé kaše nebo jogurtu a můžete ji použít jako základ pro perníkové latte, které si můžete připravit v pohodlí vašeho domova.

Perníkové koření není jen o vůni

Každá ingredience hraje svou roli a přispívá k účinkům směsi perníkových koření na naše tělo. Obecně platí, že perníkové koření podporuje trávení, metabolismus, prohřívá a dezinfikuje tělo a přispívá ke zlepšení nálady a psychiky.

  • Skořice - je nejrozšířenější složkou a proslavila se svými dezinfekčními účinky, které bojují proti virům, plísním a bakteriím. Patří mezi účinné antioxidanty a má pozitivní vliv na mozek a trávení.
  • Zázvor - zmírňuje nevolnost způsobenou pálením žáhy nebo bolestí hlavy a přispívá k prevenci nachlazení a chřipky.
  • Hřebíček - pomáhá při zánětech a bolestech zubů.
  • Koriandr - je účinný proti migrénám.
  • Kardamom a badyán - přispívají k nalezení vnitřního klidu.
  • Anýz - podporuje a uvolňuje dýchací cesty.
  • Nové koření - napomáhá při revmatismu.

Směs perníkového koření by tak rozhodně neměla chybět ve vaší kuchyni.