Co je to divoké koření?

Co je to divoké koření?

"Divoké koření" obecně odkazuje na rostliny nebo byliny, které rostou volně v přírodě, mimo zemědělsky upravené oblasti. Může se jednat o různé druhy rostlin, keřů, nebo bylin, které nerostou v rámci lidských kultur, ale spíše v přirozeně a volně v přírodě.

Tato koření mohou mít silnější chuť nebo vůni, a často jsou ceněna pro svou autentičnost a přírodní původ. Pojďme se podívat, z jakých druhů koření se skládá a ve kterých receptech ho nejčastěji používáme. 

Divoké koření v každé kuchyni

V klasické kuchyni je divoké koření označováno, jako směs tradičního koření, které má doma skoro každý. Bez tohoto koření se neobejde třeba poctivá kyselice nebo pokrmy ze zvěřiny.

A co směs divokého koření obsahuje? 

Základ tvoří tři druhy koření. Je to bobkový list, nové koření a černý pepř, které namícháme v poměru 1:2:5. U základního koření nemusíte ale zůstat: Hned vzápětí můžete podle chuti použít tymián, jalovec nebo hořčičné semínko.

nove_koreni_celebobkovy_listpepr_cerny_cely

Divoké koření přidávejte do jídel buď v celku (ideálně je vložte do sítka na koření) nebo použijte koření již mleté. Výjimkou je bobkový list, který dávejte vždy celý a až na konci vaření a poté vyjměte. V jídle totiž po delší době způsobuje hořkost. Když použijete celé hořčičné semínko, v jídle ho pak můžete s klidným svědomím nechat, protože je chuťově výborné a vařením příjemně změkne.

Co divokým kořením ochutit?

Divoké koření se hodí téměř pro všechny druhy masa, jako je zvěřina, jehněčí, králičí, hovězí nebo i kuřecí a vepřové. Neobejde se bez něj také poctivý vývar, zvěřina a tradiční česká svíčková. 

Výborné je také do dalších smetanových omáček jako je šípková nebo hodolanská.

Nezapomeňte koření přidat do polévek jako je kyselice, fazolová, čočková nebo také do nejoblíbenější rajské. Koření využijete také při přípravě sladkokyselých nálevů, nakládaných okurek, hub a jiné zeleniny.

S čím divoké koření kombinovat?

Divoké koření chutná nejlépe v kombinaci s kořenovou zeleninou a cibulí. Když přidáte ještě kousek špeku či slaniny, docílíte tradiční a výtečné chuti. Jiné druhy koření a jiné druhy zeleniny se s divokým kořením tradičně nekombinují. Ikdyž můžete zkusit experimentovat, věřte, že se opět vrátíte k tomu, co naši předkové již dávno vyladili k dokonalosti :-) 

Baví vás koření a bylinky? Získejte více informací o koření SanusVia!