S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Jehněčí na smetaně s brusinkami

22.03.2020

Jehněčí na smetaně s brusinkami

Tip na nedělní výtečný oběd.

Jehněčí na smetaně s brusinkami

Budete potřebovat:


 700 g jehněčího masa (hodí se plec, ořech, kýta)
 směs koření Jehněčí maso SanusVia
 1 cibule
 2 mrkve
 1 petržel
 sůl
 2 lžíce slunečnicového oleje
 150 g uzený bůček (nebo slanina)
 1 hrst zelených bylinek
 1 smetana ke šlehání 33 %
 2 lžíce hladké mouky
 1 sklenička zavařených brusinek
 plátek studeného másla

Postup:
Jehněčí maso nakrájíme na menší kostky, uzený bůček na malé kostičky, cibuli na
jemno, kořenovou zeleninu očistíme a také nakrájíme na kostky. Do hrnce dáme
trochu oleje, rozpálíme, zarestujeme maso ze všech stran, aby se zatáhlo, vyndáme na
talíř. Do stejného hrnce dáme zarestovat uzený bůček (nebo slaninu), kořenovou
zeleninu, po chvíli i cibulku. Přidáme zpět zatažené maso, bylinky, okořeníme směsí
koření Jehněčí maso SanusVia, lehce osolíme a podlijeme vodou tak, aby ještě trčely
špičky zeleniny a masa.
Přikryjeme poklicí a dusíme na nejmírnějším plameni doměkka, v klasickém hrnci cca
3 hodiny,
v tlakovém hrnci přibližně polovinu času. V misce si důkladně metličkou rozmícháme

trošku hladké mouky ve smetaně, lijeme do vroucí omáčky (nyní zvedneme plamen
tak, aby omáčka probublávala), mícháme a řádně provaříme za občasného míchání
cca 10 minut. Přidáme také dvě lžíce brusinek ze skleničky. Odstavíme z plotny a
vmícháme plátek studeného másla. Ochutnáme, případně doladíme dle vlastní chuti
přidáním koření či soli.
Podáváme s oblíbenou příloh

ou, například domácím knedlíkem. Na talíři ještě
dozdobíme brusinkami.

OWRhNDU